Algemeen

Het opzet is eenvoudig: voorspel de uitslagen van de wedstrijden op het WK 2018 en sprokkel punten naargelang je pronostiek juist bleek.

Invullen en bekijken

Pronostieken kunnen ingegeven of gewijzigd worden tot 60 minuten voor de start van de wedstrijd. Daarna is het onmogelijk om je pronostiek nog aan te passen. Pronostieken van teamleden kunnen niet bekeken worden voor de aanvang van de wedstrijd. Van zodra de wedstrijd start, kan je bekijken wat je concurrentie ingevuld heeft.

Puntentelling

Het aantal te verdienen punten is opgedeeld in drie delen:

Basisscore

De basisscore is een score die wordt toegekend wanneer je de juiste ploeg liet winnen (of terecht een gelijkspel hebt voorspeld). Deze score wordt berekend op basis van de FIFA ranglijst op 17/05/2018 en gaat als volgt:

 • Wanneer de winnende (of gelijkspelende) ploeg meer dan 5 plaatsen lager gerangschikt staat op de UEFA ranglijst dan de tegenstander, dan worden er per 5 plaatsen verschil 1 extra punt toegekend. Staat het winnende team hoger gerangschikt, of is het verschil minder dan 5 plaatsen, dan zal de basisscore 1 punt bedragen.

Extrascore

Wanneer je ook nog eens de juiste uitslag hebt voorspeld wordt er bij je basisscore nog een extrascore geteld. Deze extrascore is afhankelijk van de zeldzaamheid van de uitslag. Hieronder kan je aflezen welke extrascores er kunnen worden toegekend.


Tabel met extrascores

Alle scores niet weergegeven in onderstaande tabel bezorgen je 7 extra punten bij een juiste voorspelling.

3 4 5 6 7
1-0
0-1
2-0
0-2
2-1
1-2
1-1
3-1
1-3
3-0
0-3
0-0
2-2
3-3
2-3
3-2
4-0
0-4
4-1
1-4
  *

Coëfficiënt wedstrijdronde

Per wedstrijdronde wordt jouw score vermenigvuldigd met een coëfficiënt. Zo wegen de wedstrijden later in het tornooi veel zwaarder door dan de wedstrijden in de groepsfase. Hieronder de verschillende coëfficiënten:

 • Groepsfase (Speeldag 1, 2, 3) : 1
 • Achtse Finale (Speeldag 4) : 2
 • Kwartfinale (Speeldag 5) : 3
 • Halve Finale (Speeldag 6) : 4
 • Finale (Speeldag 7) : 5

Voorbeeld 1

Onze prono voor de groepsfase wedstrijd Egypte (44) - Uruguay (22) is 1 - 3 die uiteindelijk blijkt de kloppen. Wat is onze score?

 • Uruguay staat hoger gerangschikt dan Egypte dus onze basisscore blijft 1 punt
 • We hadden de uitslag juist waarvoor we een extrascore krijgen van 4 punten 
 • We zitten nog steeds in de groepsfase waardoor de coëfficient 1 is

In het totaal verdienen we dus 5 punten

Voorbeeld 2

Onze prono voor de kwartfinale Spanje (6) - Australië (37)  is 0-1. Uiteindelijk wordt het 0-2. Wat is onze score?

 • Australië staat lager gerangschikt dan Spanje en we hadden ze terecht als winnaar aangeduid. Het verschil tussen de twee bedraagt 31 plaatsen. Hiervoor krijgen we een basisscore van 7 punten (31/5 = 6 + 1 punt voor de juiste winnaar).
 • We hadden de uitslag helaas niet juist, hiervoor krijgen we dus geen extrascore.
 • Omdat we in de kwartfinale zitten is de coëfficiënt 3

In het totaal verdienen we dus  21 (7*3) punten

Teams

Deelnemen aan de WK Prono is enkel mogelijk in een team. Je kan hiervoor zelf een team oprichten of je kan jezelf aansluiten bij een bestaand team. Er staat geen beperking op het aantal leden per team, hierdoor is het mogelijk om je eigen pronostiek op te starten onder je vrienden, binnen je club, je jeugdhuis, ...

Manager

Wanneer je een team opricht, word je automatisch manager van dit team. De manager van een team heeft een aantal extra rechten.

 • Beheren van teamleden
 • Uitnodigen van nieuwe teamleden
 • Beheren van de berichten

Klassementen

Individueel klassement

Het individueel klassement wordt berekend door de som van de scores per wedstrijd. Dit opgesplitst per speeldag. De som van deze scores bepaalt ook het eindklassement.

Team klassement

Het team klassement wordt berekend door de 3 beste individuele scores per team per speeldag op te tellen. De som van alle speeldagen vormt het team eindklassement.

OPGELET!

De WK Pronostiek loopt tot en met de finale, dit wil zeggen dat na elke ronde (voorrondes, achtste finale, kwartfinale, halve finales, ..) er opnieuw pronostieken moeten ingevuld worden. In je profiel kan je aangeven of je een email met herinnering wil ontvangen wanneer nieuwe wedstrijden worden toegevoegd. 


Uitzonderingen

 • Indien een wedstrijd zou eindigen op verlengingen of penalties, telt de uitslag na de officiële speeltijd (90 min + eventuele verlengingen), zo kan een halve finale of een finale ook eindigen op een gelijkspel.
 • Wanneer een wedstrijd vroegtijdig stopgezet wordt en er op een latere datum een forfait wordt uitgesproken, dan zal deze wedstrijd niet meetellen in de pronostiek.
 • Wanneer een wedstrijd herspeeld dient te worden, zullen de pronos voor die wedstrijd terug gewijzigd kunnen worden. (tot 60 min voor de aanvang van de uitgesteld wedstrijd)